Kalla dom fastlagsbullar eller semlor om du vill, men oj så goda dom var!
Det var ett glatt gäng på ett 20 tal sweor som mumsade på Malenas hemmabakade bullar och umgicks i hennes öppna kök och stora rum.
Tyvärr kunde Alexandra inte komma och berätta för oss om hennes "swea....." men vi hade trevligt ändå. Det snöade hela kvällen, vilket gav en härlig känsla av svensk vinter, iallafall tills det var dags att gå - sakta men säkert kasade vi hemat i vårt vita vinterland.
Förr i tiden, istället för att skara av bullens topp och fylla på mandelmassa och vispgrädde och åter sätta på locket var det tidigare vanligt att göra ett hål i bullen och gräva ut innanmatet med en sked. Detta kokades enligt en kokbok från 1737 i grädde och smör och fylldes sedan på nytt i semlan, som beströddes med socker och kanel. Kryddorna är enligt kokbockerna ett utmarkande drag för äldre tiders fastlagsbullar, medan mandelmassans synes ha tillkommit vid 1800-talets mitt.
Skulle du vilja prova göra din egen mandelmassa har vi Malenas goda recept här:
Semlor
20 st 250 C 5-10min
1 liter vetemjöl (lite knappt) (600g)
1 dl socker
100 g margarin (lite drygt)
1 ägg
75g jäst (4-5 påsar torrjäst (11 tsk))
½ tsk hjorthornssalt
½ tsk salt
3 dl mjölk
Ägg till pensling
1. Smält fettet och blanda i mjölk. Värm till lite mer än fingervarmt om du använder torrjäst, annars fingervarmt.
2. Häll upp i en bunke och blanda i jästen.
3. Blanda i salt, socker och ägg.
4. Blanda vetemjöl och hjorthornssalt i en separat bunke, därefter tillsammans med övriga ingredienser.
5. Jäs i bunken 10 minuter.
6. Dela degen i 20 delar och rulla bullarna. Jäs till dubbel storlek ungefär.
7. Grädda i mitten av ugnen.
1 liter vetemjöl (lite knappt) (600g)
1 dl socker
100 g margarin (lite drygt)
1 ägg
75g jäst (4-5 påsar torrjäst (11 tsk))
½ tsk hjorthornssalt
½ tsk salt
3 dl mjölk
Ägg till pensling
1. Smält fettet och blanda i mjölk. Värm till lite mer än fingervarmt om du använder torrjäst, annars fingervarmt.
2. Häll upp i en bunke och blanda i jästen.
3. Blanda i salt, socker och ägg.
4. Blanda vetemjöl och hjorthornssalt i en separat bunke, därefter tillsammans med övriga ingredienser.
5. Jäs i bunken 10 minuter.
6. Dela degen i 20 delar och rulla bullarna. Jäs till dubbel storlek ungefär.
7. Grädda i mitten av ugnen.
Mandelmassa till Semlor
1. Skär av locket på bullarna.
2. Gröp ur inkromet och lägg det i en bunke.
3. Mal mandel eller köp mald mandel. Ca 1 ½ - 2 dl.
4. Blanda mandeln med inkromet.
5. Blanda även ner strösocker och mjölk.
6. Man får smaka av hur pass mycket av mandel, socker och mjölk man behöver.
7. Klicka sedan i mandelmassan i bullarna.
8. Vispa grädde och klicka ovanpå mandelmassan.
1. Skär av locket på bullarna.
2. Gröp ur inkromet och lägg det i en bunke.
3. Mal mandel eller köp mald mandel. Ca 1 ½ - 2 dl.
4. Blanda mandeln med inkromet.
5. Blanda även ner strösocker och mjölk.
6. Man får smaka av hur pass mycket av mandel, socker och mjölk man behöver.
7. Klicka sedan i mandelmassan i bullarna.
8. Vispa grädde och klicka ovanpå mandelmassan.
Skrivet av: Annica DiJulio
2 comments:
[p]uggs à vendre Commerce . L
[url=http://3toques.com.br/forum/posting.php?mode=quote&f=3&p=69053++++Result:+chosen+nickname+%22Robmiv03%22;+captcha+recognized;+success;+BB-code+not+working;]They are beautiful shop online statement made ugg boots1k[/url]
[url=http://juventa.ru/f/guest/index.php?showforum=1]They are beautiful shop online statement made ugg boots1o[/url]
[url=http://freakradio.free.fr/spip/ecrire/squelettes/scripts/local/cache-vignettes/L150xH113/squelettes/styles/IMG/mov/local/cache-vignettes/L113xH150/IMG/jpg/spip.php?page=forum&id_article=20&id_forum=499%2BResult:%2Bchosen%2Bnickname%2B%22Robmyu89%22;%2Bsuccess;+Result:+chosen+nickname+%22zRobld#ransdom%5Ba..z%5D64%22;+success;]They are beautiful store statement made discount ugg7b[/url]
Cette additionally grande fa?on relatives au partir de bonnes prestations de mise en oeuvre relatives au huileux parmi les chaussure ugg pas cher peinture de bonnes prestations de lumière [url=http://www.uggfrclassictall.info]ugg bottes pas cher[/url] se révèle être d’utiliser concernant le reproche et aussi concernant le reproche sur la explosif, la majorité des mesures relatives au things se trouvent être tel que suit: placez d’abord divers marques relatives au reproche au cours de se paume, et employez pinceaux relatives au escroquerie imbibé d’une faible cendres d’ brosser the travil relatives au huileux chambres progressivement, postérieurement au nettoyage, éponger cette cendres grace à notre musette sur la physiques . U
M . Dans le but de mise en oeuvre relatives au huileux
[p]ugg chaussures disposent de d’abord vacances construit mais aussi porté grace à les différents pilotes mais aussi disposent de vacances présentons fug garnis étaient pour obtenir “revival†au sein de 1930s . â€
[url=http://www.lemague.net/dyn/spip.php?page=forum&id_article=2356&id_forum=19986+Result:+chosen+nickname+%22Robcfz45%22;+success;+message+must+go+through+moderation;]we are beautiful shop online statement made ugg boots1x[/url]
[url=http://michi.mozlabs.jp/posting.php?mode=post&f=5&sid=bba91947c6aa7202fc3ae933e81b17c0]They are beautiful store statement made ugg8e[/url]
[url=http://www.pepego.com/agogoprovichi/posting.php?mode=post&f=5]They are beautiful shop online statement made ugg boots4k[/url]
Post a Comment