Saturday, February 28, 2009

Filmkväll hos Mariana Jäder Näslund, Sammamish, 26 Februari 2009

Semelfixandet var redan i full gång när jag klev in i Marianas hemtrevliga kök. Grädde vispades, toppar skars av semelbullarna och mandelmassan blandades med urgröpta bullsmulor, samtidigt som kaffebryggaren puttrade. Glada och filmsugna sweor anlände, DVD-spelaren laddades med kvällens film, Jan Troells “Maria Larssons eviga ögonblick” och sedan blandades allt detta samman. Resultatet blev en trevlig filmkväll med delikata semlor och kaffe i TV-soffan, i goda sweors sällskap.

Filmen Maria Larssons eviga ögonblick utspelar sig under ett antal år i början av 1900-talet i Malmö. Vi får följa en svensk arbetarfamiljs hårda liv i med- och motgångar. Huvudpersonen är modern Maria som spelas av Maria Heiskanen. Mellan barnafödande, hårt arbete med städning och hemsömnad finner Maria ett intresse för fotografering, något som det dessutom visar sig att hon har stor talang för. Fotograferingen blir hennes livsgnista, det som skänker henne glädje och styrka att kämpa vidare i sin hårda vardag. Marias relation till maken Sigge, fenomenalt spelad av Mikael Persbrant, har en dominerande roll i filmen. Vi får följa deras kärlek genom ljuva tider då Sigge håller sig nykter och Maria tänker “han kunde få vem som helst på dansbanan, men han valde mig” och genom de mörka stunder då Sigge super och både bedrar och misshandlar Maria. Men precis som i verkliga livet är ingenting vitt och svart och även om man som betraktare flera gånger önskar att Maria ska lämna sitt svin till make så är han inte ond utan en man som även har sina goda sidor. När de i slutet bygger upp ett liv tillsammans med både utrymme för Marias fotografering och hopp om framtiden gläds man ända in i själen. Men det inte är svårt att förstå dottern Maja, som är den som berättar historien för oss genom hela filmen, som stillsamt undrar “Varför mor aldrig lämnade far har jag aldrig förstått. Kanske var det kärlek!”.

Tack Mariana och alla ni andra som var med och anordnade denna filmkväll, bakade semlor, bjöd in och organiserade. Det var väldigt trevligt. Hoppas vi ses snart igen på nästa SWEA-event!

Skrivet av: Cecilia Mases

No comments: